Diergaarde Blijdorp neemt afscheid van de gorilla’s

Diergaarde Blijdorp zegt vaarwel tegen al haar gorilla’s. De eerste in de reeks, gorillaman Aybo, is verhuisd naar Zoo Arcachon Basin in Frankrijk. In de komende jaren zullen ook de overige leden van de gorillagroep elders in dierentuinen worden ondergebracht. Er zullen geen nieuwe permanente gorillagroepen meer terugkeren naar Blijdorp in de toekomst.

De huidige gorillagroep bestaat uit twee bloedlijnen van vrouwtjes Tamani en Aya, samen met hun nakomelingen, herkenbaar aan namen die beginnen met een T of een A. Gorillaman Bokito was de vader van al deze jongen, maar hij is dit voorjaar overleden. Op dit moment ontbreekt het de groep aan een leider om orde te handhaven, gedrag te corrigeren en rust te herstellen. Als de groep onrustig wordt, bestaat de mogelijkheid om de gorilla’s in Blijdorp van elkaar te scheiden.

Het introduceren van een nieuwe zilverrug brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. Bij overname kan hij jongen doden die niet van hemzelf zijn, wat bekend staat als infanticide. Dit gedrag heeft een natuurlijke basis, waarbij vrouwtjes na de dood van hun jongen snel weer vruchtbaar worden. Hierdoor kan de nieuwe zilverrug snel zijn eigen nakomelingen verwekken en zijn genen doorgeven.

Voor bijna alle gorilla’s is al een geschikte nieuwe plek gevonden. Het kan echter nog enkele jaren duren voordat de laatste gorilla Blijdorp verlaat. De exacte planning van deze verhuizingen is nog niet bekend, met uitzondering van gorillaman Aybo, die als eerste vertrok. Zijn moeder Aya en haar jongste nakomeling Ajabu zullen samen verhuizen, en er wordt nog gezocht naar een geschikte plek voor zijn zus Ayba. De andere groep, bestaande uit Tamani, Tonka en Thabo, zal hoogstwaarschijnlijk met z’n drieën naar Italië verhuizen.


De Noordergids heeft ook een pagina op Facebook. Volg ons en krijg automatisch onze berichten in je nieuwsoverzicht. Ga naar de Noordergids op Facebook.

De open Facebookgroep Oude Noorden 010web is op zoek naar nieuwe leden.
Schuiven naar boven