Antieke zigeunerwagen in Pijnackerstraat

Uniek presentje van neef uit Engeland voor antiekhandelaar

Op de hoek van de Ie Pijnackerstraat en de Kromme Wiekstraat tegenover antiekzaak De Oude Draaidoos, stond in de jaren tachtig ineens een (toen) ongeveer zestig jaar oude Engelse zigeunerwagen. Een neef van antiekhandelaar Guus Kraanen kocht de bont gekleurde huifkar bij het Engelse Hull. Voor hij het wist, had Guus dit oudje voor de deur staan. Neef had hem per schip en vrachttrailer opgestuurd.

“De bomen horen erbij, dus kun je met een paard zo een tochtje maken,” zegt Guus in 1981 in Het Vrije Volk. ‘Hij is door zigeuners vier jaar geleden nog geverfd.”

De buurt vond het prima zo’n zigeunerwagen in de straat. “De mensen zijn wel wat gewend. Toen mijn oom de zaak nog dreef, stonden er altijd antieke dingen voor de deur. Wat ik met dit geval doe, weet ik nog niet. In principe is hij te koop voor wat een gek er voor geeft. Anders moet ik de wagen bij kennissen stallen, een eind hier vandaan. Ik ben een beetje bang dat iemand er tegenop rijdt of dat de kinderen in de straat wat al te enthousiast op de wagen springen” zegt Guus in 1981.

Zijn neef uit Huil heeft de wagen nog persoonlijk uitgeprobeerd tijdens een tocht paar de Schotse grens, waar jaarlijks de zigeuners van Engeland en het hoge noorden bij elkaar komen (kwamen?). Het Interieur was al net zo vrolijk beschilderd als de buitenkant. Aan de achterkant bevond zich een uitschuif bed. De zijkanten hadden opbergkastjes en het plafond was van binnen bekleed met vloerbedekking tegen de kou. ‘Verscheidene mensen in de buurt vroegen Guus zijn wagen te verhuren. “Voor een ritje door de straat of de natuur is dit exemplaar heus niet bang,” aldus de antiekhandelaar destijds.

Op de foto: Antiekhandelaar Guus Kraanen op zijn handelswaar, door zijn neef vanuit Engeland verzonden. “Met de kerst!dagen was ik bang dat de fik erin ging.”


De Noordergids heeft ook een pagina op Facebook. Volg ons en krijg automatisch onze berichten in je nieuwsoverzicht. Ga naar de Noordergids op Facebook.

De open Facebookgroep Oude Noorden 010web is op zoek naar nieuwe leden.
Schuiven naar boven