Trams razen door de straat: bewoners Zaagmolenstraat slaan alarm

Bewoners van de Zaagmolenstraat trekken aan de bel. De smalle straat in het hart van het Oude Noorden heeft volgens de bewoners haar leefbaarheid ingeruild voor een constante stroom trams. “370 trams per dag is een absurde belasting voor een woonstraat,” aldus de Werkgroep Bewoners Zaagmolenstraat.

De Zaagmolenstraat, bekend om haar karakteristieke bebouwing en centrale ligging, kampt al jaren met druk verkeer. Maar sinds de werkzaamheden aan het Hofpleinviaduct is het volgens bewoners pas echt uit de hand gelopen. Naast de reguliere lijnen 6 en 7 rijden er nu ook lestrams, feesttrams, de zogenoemde snerttram en diensttrams (remisetrams) door de straat. Volgens metingen van bewoners komt dat neer op één tram iedere tweeënhalve minuut – dag in, dag uit.

“Je voelt ze trillen door de muren,” zegt een bewoner. “En dat de hele dag door. ’s Nachts kun je nauwelijks slapen.”

De straat is smal en de bebouwing hoog, wat het geluid van het tramverkeer tussen de gevels gevangen houdt. Bewoners maken zich zorgen over hun gezondheid, het constante lawaai, en de veiligheid op straat. “Er is nauwelijks plek voor voetgangers of fietsers, laat staan voor spelende kinderen,” aldus de bewonersgroep.

Wat steekt, is dat er eerder juist een besluit genomen was om de tram uit de Zaagmolenstraat te halen. Dat plan is nu op de lange baan geschoven vanwege andere infrastructurele prioriteiten in de stad. “We dachten dat er eindelijk iets zou veranderen,” schrijft de werkgroep. “Maar nu zijn we terug bij af – zonder overleg, zonder inspraak.”

De bewoners vragen de gemeente Rotterdam, RET en de vervoerregio MRDH dringend om in actie te komen. Hun oproep: stop met het gebruiken van de Zaagmolenstraat als vaste omleidingsroute, verlaag de snelheid tot 30 km/u en hervat de plannen om de tram op termijn uit de straat te halen. Ook willen ze serieus worden betrokken bij de besluitvorming.

“De Zaagmolenstraat is geen remise,” besluit de bewonersgroep. “Het is een woonstraat. Wij willen hier weer gewoon kunnen leven.”


De Noordergids heeft ook een pagina op Facebook. Volg ons en krijg automatisch onze berichten in je nieuwsoverzicht. Ga naar de Noordergids op Facebook.

Dé Facebookpagina van Rotjekknor 010web is de moeite van een bezoek waard!.
Schuiven naar boven