Stadsarchief opent de deuren voor publiek

Het Stadsarchief Rotterdam opent op zaterdag 28 oktober zijn deuren voor het publiek. Iedereen is van harte welkom tussen 11.00 en 16.00 uur. Tijdens deze dag kun je diverse activiteiten bijwonen, zoals een rondleiding door het archiefdepot, een bezoek aan de tentoonstelling over het koloniale verleden, een kijkje achter de schermen nemen, of genieten van de kindervoorstelling Peter Peper.

Gedurende de hele dag kun je de tentoonstelling “Koloniaal Rotterdam in het archief” bekijken, inclusief mondelinge toelichtingen. In de studiezaal zijn verschillende thematafels ingericht met archiefstukken, en medewerkers zullen een korte introductie geven over stamboomonderzoek. In het restauratieatelier kun je ontdekken hoe verschillende soorten archiefstukken worden gerepareerd en gerestaureerd, en restauratoren zullen op vaste tijden over hun werk in het atelier vertellen. Ook kun je een kijkje nemen in de beeld- en geluidstudio om te zien hoe foto- en filmmateriaal gedigitaliseerd wordt.

Er worden ook rondleidingen aangeboden door het depot, geleid door experts. Deze rondleidingen vinden plaats om 11.30, 12.30, 13.30 en 15.30 uur. Om 14.50 uur is er een speciale rondleiding voor volwassenen met kinderen vanaf 9 jaar, die maximaal 30 minuten duurt.

Dit jaar is het 150-jarig jubileum van de afschaffing van de slavernij, en daarom heeft het Stadsarchief Rotterdam in samenwerking met Rotterdamse basisscholen een speciaal programma ontwikkeld. Onderdeel van dit programma is de theatervoorstelling “Peter Peper” door IJsbeer Inc. Deze voorstelling biedt een introductie op het koloniale en slavernijverleden van Nederland in het oosten, waarbij leerlingen via verschillende zintuigen worden betrokken. Tijdens de voorstelling wordt er bijvoorbeeld gekookt, en aan het einde mogen leerlingen het gerecht proeven.

Speciaal voor de open dag is de voorstelling “Peter Peper” eenmalig te zien voor kinderen vanaf 9 jaar om 13.30 uur. De toegang is gratis, maar vanwege het beperkte aantal plaatsen (maximaal 50) is aanmelding vooraf vereist. Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar educatiestadsarchiefdv@rotterdam.nl.

Om 14.00 uur zal de historicus van het Stadsarchief een korte lezing geven (maximaal 45 minuten) over de collectie. Hierbij staat centraal hoe de collectie tot stand is gekomen en wat het publiek erin kan vinden. Er wordt ook aandacht besteed aan de link tussen de collectie en het koloniale verleden van Rotterdam.

Foto: Stadsarchief Rotterdam


De Noordergids heeft ook een pagina op Facebook. Volg ons en krijg automatisch onze berichten in je nieuwsoverzicht. Ga naar de Noordergids op Facebook.

De open Facebookgroep Oude Noorden 010web is op zoek naar nieuwe leden.
Schuiven naar boven