Herdenking van het bombardement van 14 mei 1940

Woensdag 14 mei staat Rotterdam stil bij een van de zwartste bladzijden uit haar geschiedenis. Precies 85 jaar geleden werd het historische hart van de stad weggevaagd door het Duitse bombardement. De herdenking vindt plaats op meerdere plekken in de stad, en nodigt bewoners uit om stil te staan bij wat verloren ging — én wat sindsdien is opgebouwd.

Start van de herdenking in Blijdorp

De herdenkingsdag begint om 10.00 uur op de Statenweg in Blijdorp, ter hoogte van nummer 147. Op deze plek werd op 14 mei 1940 het Duitse ultimatum aan de Nederlandse legerleiding overhandigd. Burgemeester Carola Schouten zal hier het woord voeren.

Twee minuten stilte op Plein 1940

De centrale herdenking vindt ’s middags plaats bij het bekende beeld De verwoeste stad van Ossip Zadkine op Plein 1940. Het programma begint om 12.55 uur en om precies 13.27 uur houdt de stad twee minuten stilte. RTV Rijnmond zendt de herdenking live uit.

Een bombardement van gedichten

’s Avonds krijgt de herdenking een poëtisch slot. Vanaf 21.15 uur vliegt een helikopter over de Binnenrotte en strooit 106.000 gedichten uit over de stad — gedrukt op boekenleggers. Dit project, Bombing of Poems, is een initiatief van de Chileense kunstenaarsgroep Casagrande en werd eerder uitgevoerd in onder meer Madrid, Londen en Warschau. Net als Rotterdam zijn ook dat steden met een gebombardeerd verleden.

De gedichten zijn tweetalig, in het Nederlands en het Spaans, en geschreven door 106 dichters: 50 uit Chili, 50 uit Nederland en Vlaanderen, en 6 jonge schrijvers van het Wolfert College ISK. Bekende (oud-)stadsdichters als Benzokarim, Elfie Tromp en Derek Otte verlenen hun stem aan deze literaire herdenking.

De namen zichtbaar in de stad

Waar jarenlang vooral werd stilgestaan bij de fysieke verwoesting en de wederopbouw, is er steeds meer aandacht voor de mensen die het bombardement niet overleefden. Met het project De namen van 14 mei worden de slachtoffers dit jaar letterlijk zichtbaar gemaakt: hun namen worden geprojecteerd op gebouwen in de hele stad — van Rotterdam Centraal tot Ahoy, van Noord tot Zuid.


De Noordergids heeft ook een pagina op Facebook. Volg ons en krijg automatisch onze berichten in je nieuwsoverzicht. Ga naar de Noordergids op Facebook.

Dé Facebookpagina van Rotjekknor 010web is de moeite van een bezoek waard!.
Schuiven naar boven