Rotterdam-Noord in de Tweede Wereldoorlog

Bombardement van 14 mei 1940

Op 14 mei 1940 bombardeerde de Duitse luchtmacht het centrum van Rotterdam. Hoewel het bombardement voornamelijk het centrum trof, vielen er ook bommen op omliggende wijken zoals Kralingen, Crooswijk, het Oude Noorden en de Agniesebuurt. In totaal kwamen er ongeveer 711 mensen om het leven en raakten circa 80.000 mensen dakloos.

Dagelijks leven onder bezetting

Na het bombardement begon de Duitse bezetting van Rotterdam. Het dagelijks leven werd gekenmerkt door schaarste, avondklokken en repressie. In Rotterdam-Noord, met wijken als het Oude Noorden, Liskwartier en Blijdorp, probeerden bewoners hun leven voort te zetten onder moeilijke omstandigheden.

Verzet: Wijnand Pijpers en ‘De Wacht’

Een opmerkelijke verzetsdaad in Rotterdam-Noord was het uitbrengen van de verzetskrant ‘De Wacht’. Deze krant werd geleid door Wijnand Pijpers, die vanuit het oude Sint Franciscus Gasthuis aan de Schiekade opereerde. De krant verscheen tussen augustus 1943 en mei 1945 in oplages variërend van 800 tot 5000 exemplaren en bevatte nieuws en oproepen tot verzet.

Onderduik en solidariteit

In Rotterdam-Noord boden bewoners onderdak aan Joodse stadsgenoten en anderen die zich aan de bezetter wilden onttrekken.

De Hongerwinter en bevrijding

De winter van 1944-1945, bekend als de Hongerwinter, was bijzonder zwaar voor Rotterdam. Voedsel was schaars en veel mensen leden honger. Op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd. In Rotterdam-Noord vierden mensen de bevrijding met vlaggen en spontane bijeenkomsten, ondanks de ontberingen van de voorgaande jaren.


De Noordergids heeft ook een pagina op Facebook. Volg ons en krijg automatisch onze berichten in je nieuwsoverzicht. Ga naar de Noordergids op Facebook.

Dé Facebookpagina van Rotjekknor 010web is de moeite van een bezoek waard!.
Schuiven naar boven