Verdwenen fenomeen: De ziekenomroep

In de jaren zestig, zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw waren ze er volop: Ziekenomroepen. Ieder ziekenhuis of verpleeghuis had er wel eentje, of was aangesloten bij een ziekenomroep die meerdere (zieken)huizen bediende via een lijnverbinding van de PTT, later KPN.

Ook Rotterdam had ziekenomroepen, waarvan de bekendste de RANO is. Deze omroep zond onder andere uit in het Dijkzigt ziekenhuis en bracht wat bekende namen voort van mensen die later landelijke bekendheid kregen. Zoals bijvoorbeeld Gerrit den Braber die de RANO ook had opgericht.

Rotterdam Noord had aanvankelijk twee ziekenomroepen, waarvan er na de verhuizing van het Sint Franciscus Gasthuis naar Hillegersberg (met RSF, Radio St. Frans in het kielzog) nog maar eentje overbleef. Ziekenomroep ‘De Maasstad’. Vanuit de studio op de vierde etage van het Eudokia Ziekenhuis (Bergweg/Bergsingel) bedienden ze allereerst het Eudokia zelf, maar ook het Bergweg Ziekenhuis en Ziekenhuis Ikazia op zuid. Naast de ziekenhuizen maakte ‘De Maasstad’ programma’s voor Verpleeghuis Antoniuis op de Nieuwe Binnenweg, Verpleeghuis de Twee Bruggen op de Pascalweg, Verpleeghuis Schiehoven in Schiebroek en zelfs voor het Nederlands Astmacentrum in Davos.

‘De Maasstad’ werd in 1961 al opgericht om uitzendingen voor Rotterdamse instellingen te verzorgen. Verzoekjes werden opgehaald, programma’s werden op band opgenomen en koeriers brachten ze vervolgens naar de huizen. Aan deze werkwijze kwam een eind toen de omroep eind jaren zeventig de studio in Eudokia betrok. Vanaf dat moment werden de uitzendingen live en gelijktijdig in alle huizen uitgezonden.

Jaarlijks verzorgde Ziekenomroep ‘De Maasstad’ kort voor Kerstmis ook de uitzending van de Volkskerstzang vanuit de Doelen. Ook deze werd live uitgezonden en doorgegeven aan de collega ziekenomroepen. Op die manier werd de samenzang beluisterd door nagenoeg alle zieken- en bejaarden die in een zieken/bejaarden/verpleeghuis in Rotterdam en omstreken verbleven. Bijna legendarisch was het werk van Maasstad-medewerker Wim Verschoor, die er meermaals voor zorgde dat Maasstad-Volkskerstzang-opnamen technisch geschikt genoeg waren om ook op grammofoonplaat te verschijnen.

In Oud-Beijerland was ook een afdeling van Ziekenomroep ‘De Maasstad’, maar daar was een eigen studio in Verpleeghuis de Egmontshof. Eind jaren zeventig/begin jaren tachtig scheidde deze tak zich af en de R.O.B. was geboren. Radio Oud-Beijerland.

Vanuit het Eudokia Ziekenhuis werd uitgezonden tot 1990. De laatste uitzending was in december 1989. Vanaf dat moment ging de Rotterdamse omroep verder met uitzenden vanuit de nieuwe studio in Verpleeghuis Schiehoven in Schiebroek en blijft dat doen tot in 2001 de kosten voor de lijnverbindingen zo hoog werden dat de rekening voor die lijnen niet meer door de aangesloten huizen opgepikt wordt. Omdat Ziekenomroep ‘De Maasstad’ een vrijwilligersorganisatie was konden ze de rekening niet zelf betalen. Aan veertig jaar ziekenomroep komt er dan helaas een einde.



Foto: De buitenkant van de studio, een zolderraam in het Eudokia Ziekenhuis.

Foto boven het artikel: Studio Eudokia.


De Noordergids heeft ook een pagina op Facebook. Volg ons en krijg automatisch onze berichten in je nieuwsoverzicht. Ga naar de Noordergids op Facebook.

De open Facebookgroep Oude Noorden 010web is op zoek naar nieuwe leden.
Schuiven naar boven