Karaoke & kabels: de magische jaren negentig in het Correct Studio Café

Het was de tijd van oversized blazers, oplichtende semafoons en de opkomst van de cd-wisselaar: welkom in het Correct Studio Café in de jaren negentig, waar technologie en tienerdromen elkaar ontmoetten onder een perzikzwart plafond. Wie daar op een woensdagavond binnenstapte, liep het risico plotseling op een podium te staan – microfoon in de hand, songtekst op het scherm, en de spotlights recht in je gezicht.

In 1990 was karaoke nog geen vast onderdeel van het Nederlandse uitgaansleven. Maar daar, in dat futuristische café van elektronicagigant Correct op de Benthuizerstraat, waagde menig Rotterdammert zijn eerste schorre noten op de tonen van My Way of Like a Virgin. De show was net zo belangrijk als de zang: glamourlicht, achtergrondvideo’s, en een op Japan geïnspireerde “singing bar”-ervaring maakten van elke bezoeker voor drie minuten een superster.

“Je moest echt even over een drempel heen,” herinnert zich een inmiddels 50-plusser die destijds als student meezong. “Maar als je eenmaal stond te schreeuwen met die tekst op het scherm… ja, dan voelde je het gewoon. Je was even Tina Turner. Of in elk geval je eigen versie ervan.”

Een speeltuin voor technofielen

Maar het Correct Studio Café was méér dan karaoke. Het was een technologisch wonderkabinet, lang voordat we allemaal met smartphones aan de bar hingen. Bezoekers konden spelen met minifaxen (jazeker, faxen vanaf je tafel), videospelletjes, beeldtelefoons, handycams en zelfs een minitelevisie met een dozijn kanalen.

Een van de grootste publiekstrekkers was zonder twijfel de ‘beste hoofdtelefoon ter wereld’ – een object van bijna heilige status, vervaardigd uit 200 jaar oud hout, bekleed met Grieks schapeleer en voorzien van zijde omhulde kabels. Prijskaartje: 9000 gulden. “Je durfde hem nauwelijks op te zetten,” lacht een oud-medewerker, “alsof je een Stradivarius op je hoofd zette.”

Koffie in een studio

Het café zelf was opgezet als een studio: bovenin zat een volwaardige regiekamer die de licht- en geluidsshow aanstuurde én live uitzendingen mogelijk maakte. Zo kon je als bezoeker zomaar onderdeel zijn van een tv-experiment – terwijl je net een cappuccino bestelde.

Was het café een beetje over the top? Absoluut. Maar het paste precies in de sfeer van een tijd waarin technologie nog spannend en magisch voelde. Het was een soort Disneyland voor dromers, nerds en wannabe-vedetten.

De erfenis van Correct

Het pand aan de Benthuizerstraat herbergt tegenwoordig geen studio-café meer, sterker nog, het hele gebouw bestaat niet meer. Maar in de hoofden van velen leeft die plek voort: als het café waar technologie en fantasie elkaar omarmden, en waar je – met een beetje lef – voor even de ster van je eigen videoclip kon zijn.

En zeg nou zelf: wie heeft er niet eens voor de spiegel gestaan met een haarborstel als microfoon?


De Noordergids heeft ook een pagina op Facebook. Volg ons en krijg automatisch onze berichten in je nieuwsoverzicht. Ga naar de Noordergids op Facebook.

Dé Facebookpagina van Rotjekknor 010web is de moeite van een bezoek waard!.
Schuiven naar boven